Beszéljünk mégis

10 tanács fiatal bölcsészeknek önmenedzselésből

2019. október 25. - HargitaiE

Ha újrakezdhetném, nem bölcsésznek tanulnék... Bár lenne valami piacképesebb tudásom is - hallom sok ember szájából, ráadásul művelt, a szakterületén kiemelkedő tudással rendelkező, megbízható embertől is. Divat szidni a "bőcsészeket", pedig egy szűk elvarázsolt rétegtől eltekintve (ami más szakmákban is fellelhető!) ők (mi) nagyon fontos szerepet töltenek (töltünk) be a társadalomban. Ráadásul egy normális képzési struktúrából nem úgy kerülnének ki, hogy egy sor XXI. századi dologra úgy néznek, mint Travolta a mémben.

confusedtravolta.jpg

 Neked, aki még tudsz változtatni, álljon itt tíz tanácsom.

1. Döntsd el lehetőleg még a tanulmányaid alatt, hogy "hagyományos" bölcsész szeretnél lenni, azaz tanár, könyvtáros, kutató, stb., vagy van benned vállalkozószellem, szabadúszói ambíció, esetleg a köztes utat választod: alkalmazotti státuszban, de a privát szektorban szeretnél elhelyezkedni.

2. Ha "piaci" körülmények között, igazán a gyakorlatban szeretnéd használni a tudásodat, akkor minél korábban kezdj kitekinteni az egyetem védett közegéből. Ismerj meg cégeket, azok napi feladatait, és döntsd el, hogy melyik terület tetszene neked úgy igazán.

3. Milyen területeken építhet karriert a bölcsész a privát szektorban? Kézenfekvő a magántanár, nyelviskolai oktató és minden, oktatáshoz, neveléshez, kultúrához kapcsolatos projektmenedzseri, asszisztensi munka. Vannak még kutatói pozíciók is magánintézeteknél, bár igen ritkán. Ha az oktatás fekszik neked, akkor lehet belőled tréner (sok ismeretség, kemény énmárka-építés kell hozzá), pszichológiai alapokra pedig a coach-pályát építheted fel (a piac telítettsége miatt komoly önmarketing és specializálódás kell). Jó nyelvtudás esetén lehet belőled fordító vagy tolmács (csak fordítóként tanulj meg egy-két CAT toolt, valamint mindkét esetben mélyedj el valamilyen szaknyelvben, mert a közepes nyelvtudás és a mérsékelt olvasottság nem vezet semmi jóra). Ha az anyanyelvedben vagy erős, akkor a műfordítás, lektori, szerkesztői munka lehet a te utad. Lehet belőled valaki a médiában is, akár újságíró, riporter formájában; vállalhatsz PR-os vagy szóvivői munkát. Ott van a marketing is, ahol boldog-boldogtalan szövegíróként próbálkozik, de ha te is ezt tennéd, akkor kupálódj ki a SEO, UX területeiből, és az ég szerelmére, írj helyesen. Vagy van a virtuális asszisztensek világa.

4. Milyen egérutak vannak a bölcsészetből? Végülis bármi, de divatos manapság programozóvá vagy grafikussá avanzsálni.

5. Ha a szabadúszás vonz, azt főleg az elején érdemes úgy végezni, hogy legalább egy részmunkaidős állásból jöjjön be rendszeres jövedelmed. Lelkileg, az attitűdjeid szempontjából sem mindegy, mennyire kell rágörcsölnöd a bevételszerzésre. A bázisod pedig nem feltétlenül lesz álommunka. De hozzásegít a célodhoz.

6. Ha szabadúsznál, akkor menj el egy vállalkozói tréningre, vagy olvass a vállalkozás pénzügyi, adózási tudnivalóiról (ajánlom például a Vállalkozás Okosan anyagait). Ebbe bele kell jönnöd. Pénz- és időgazdálkodásból ki kell kupálnod magadat.

7. Ha alkalmazottként helyezkednél el, akkor először is olvass híreket a munkaerőpiacról (például Jobangelnél), aztán készítsd el a CV-det, de semmiképp ne azt az unalmas fajtát Wordben, amit a középiskolában tanultál (mert egyetemen még véletlenül se lett volna erről egy kurzus ugyebár). A HR Portál CV-készítője tökéletes lesz arra, hogy izgalmas és átlátható önéletrajzod legyen.

8. Hogyan lesz bevételed? Önképzés, önmenedzselés, marketing, saját online tartalmak, proaktivitás és kapcsolatok. Menj el rendezvényekre, ismerkedj szakmabeliekkel, légy jelen LinkedIn-en, legyen FB-oldalad, honlapod, stb. Néma szakembernek anyja se érti a szolgáltatását.

adolescent-book-series-bookcase-1854016.jpg

Photo by Lucas França from Pexels

9. Légy digitális! Legyen szemed egy MS Office dokumentum csinosításához, tudj prezentálni, nézz TED-előadásokat, a dokumentumaidat tartsd felhőben, ha közösen dolgoztok egy doksin, akkor az ég szerelmére ne Wordben tegyétek, hanem Google Drive-ban, mert úgy csak egy fájl lesz, és nem ötezer, ráadásul követhető lesz, hogy ki mit írt bele. Használj Slacket, rendszerezd a feladataidat Trellóban vagy Asanában, érts a Skype-hoz, legyen tudatos a digitális jelenléted, ne ossz meg kamuhíreket és csillámló kismacskákat. Ha fordítanál, szerezz OCR programot. Ne ijedj meg egy projektortól, mármint attól, ha be kell kapcsolni. Nézz utána annak, hol tart ma a digitalizáció és az automatizáció. Tájékozódj a legifjabb digitális nemzedékek kommunikációjáról, médiafogyasztásáról. Légy interdiszciplináris.

10. Légy kritikus! Gondolkodj! Éppen a bölcsészkarokon kellene megtanulni a sorok mögé látást, a kritikus gondolkodást, de tapasztalataim szerint ez egyáltalán nem alap arrafelé. Különösen modern filológiai (=nyelv-) szakokon tapasztalom, hogy húsz-harminc éve ugyanazt az anyagot oktatják, alig használva a legújabb kutatási eredményeket, ezáltal azt sugallják, hogy a jegyzeteidben van minden, amit tudni lehet, kell, érdemes az egyes témákról. Félelmetes, hány idegen nyelvet oktatnak úgy egyetemeken, hogy a történetüket meg a szintaxisukat halál unalmasan beleverik a hallgató fejébe, aztán a használatukról egy szó sem esik. Azaz nem tárgyalják, hogy az adott nyelvnek milyen nyelvpolitikai, szociolingvisztikai vonatkozásai vannak, hogy az adott országban használatos-e még jó pár nyelv. Így fordulhat elő, hogy a Wikipédia színvonalát sem közelítő nyelvtudományi disszertáció születik az EU nyelveiről. Hasonlóan ciki, hogy a legtöbb modern filológiai szakon nem tanítják az adott nyelv informális stílusrétegeit, vagy éppen nyelvgyakorlaton XIX. századi meséket magoltatnak be szó szerint. Ha szeretnéd valamire vinni, akkor forgasd a napi sajtót, és ne vedd készpénznek, amit az oktatásba és az adminisztrációba belefásult, sokszor a fizetésükért balhézni kényszerülő, Rákosi idejéből származó, rogyadozó íróasztalok mögött ülő oktatók mondanak.

Ha pedig te vagy az a kiégett oktató, esetleg ez a leírás illik rád könyvtárosként, kutatóként, stb., akkor a következő részben neked adok tanácsokat. Mert van kiút.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszeljunkmegis.blog.hu/api/trackback/id/tr715261022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disztopia 2019.10.28. 09:25:58

Na ennek sem volt semmi értelme. Bármilyen végzettségre meg lehetne írni, ami nem TOP hivatás a keresettséget illetően.

Terézágyú 2019.10.28. 10:11:45

Üres lózungok és handabandázás.
süti beállítások módosítása