Beszéljünk mégis

A zsarnokság home office-a

Válasz Kánai Andrásnak

2020. május 29. - HargitaiE

A DARE Communication FB-oldalán találkoztam ma Kánai András cikkével, melynek címe A home office zsarnoksága. A  DARE csapata azzal osztotta meg az írást, hogy ha egy cikket olvasok ma, az ez legyen. Nos, ha egy cikket írok ma, sőt, ebben az évben, annak ennek kell lennie. Pedig már töbször is írtam a HO-ról, de sosem lehet eleget.

Kánai kifejti, hogy a márciusban ránk szakadt home office (ami, ahogy ő is utal rá, nem is rendes HO, pusztán szobafogságban történő munkavégzés) lassan megmutatja a negatív arcát.

Leszögezem, ez az írás a HO-ban végezhető munkákról szól, tehát természetesen nem vonatkozik operátorokra, kőművesekre és sebészekre. Minden tiszteletem az övék, hogy a járvány alatt is állták a sarat, és ők is megérdemelnének jó néhány cikket, de ez most kifejezetten az irodáról szól.

Nézzük Kánai "vádpontjait"!

Az állandó home office megöli a work-life balance ígéretét. Azzal, hogy a munkahely az állandóságot jelentő, békés, pihenésre alkalmas otthonba költözött, még nehezebb az egymásba mosódó munka és magánélet határait élesen elválasztani.

Van, akinél igen, míg másnál nincs így. Ez függ az otthon méretétől és kialakításától, függ attól, ki lakik még a dolgozóval közös háztartásban, hogy a lakótársak hogyan tekintenek a dolgozó munkaidejére (otthon vagy, ráérsz, vagy éppen ők is koncentrálnak), hogy milyenek a szomszédok és az egyéb külső körülmények. Ezeket mind-mind fel kellene mérni, és a tényezőket figyelembe véve dönteni, hogy az adott munkatárs esetében mi a jobb. A work-life balance azért is érdekes fogalom, mert az ember nem kettő: magánember és munkás, hanem egy. Jó esetben a work is life, és nem valami, amiből 16 óra 01 perckor sürgősen kimenekülünk, hanem olyan dolog, amiről ha éppen este 8-kor jut eszünkbe egy ötlet, akkor van erőnk és kedvünk leülni kidolgozni. Máskor pedig még tízkor sem jön az ihlet. (Persze, ezt azokra a munkakörökre értem, amelyekben meg lehet tenni, csak emlékezzünk: a kreatív szakmák a jövő szakmái, ha az aprómunkára jönnek a robotok!)

Csökken a lojalitás és a munkatársak közti kohézió: mivel nincsenek szem előtt a kollégák, felütheti a fejét a munkaadó részéről a gyanakvás (vajon tényleg, mindig dolgozik az emberem?), a munkavállalók részéről pedig a menekülőútvonalak lezárása miatti idegesség (a főnök mindig elér, hiszen tutira itthon vagyok).

A gyanakvás és a lojalitás problémái nem a HO miatt vannak, hanem azért, mert az ilyen főnök nem tud hatékonyan beszámoltatni, a beosztott pedig az irodában sem motivált, legfeljebb ott nagyon komoly ábrázattal mered a képernyőre, ha a főnöke nézi -a képernyőre, amin a nlcafe van megnyitva. A jó HO-kultúrában lehet valakinek egy órácskára lenémítva a telefonja, mert éppen flow-ban van. (Megint nem a sürgősségi agysebészekre gondolok!)

man-sitting-while-using-laptop-2825936.jpg

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

A jó HO-kultúrában a beosztott valami olyan rendszerben (Asana, Trello, Excel) vezeti a teendőit és a haladását, amelybe a főnök anélkül bele tud nézni, hogy emiatt a beosztottat zargatni kellene. A jó HO-kultúrában van néhány agilis megbeszélés (ami nem tart 5 órát, és nem is kell végighallgatni az operatív részleteket), amelyeken a beosztott riportál a főnöknek, és kész.

Hosszú távon hiányoznak az irodai élet apró rituáléi: a nemrég látott sorozatok kibeszélései az ásványvizes tartály mellett, a konyhai pletykák, a cigiszünet vagy az ebéd utáni kávézás, netán egy kilépés a sarki kisboltba, büfébe, kávézóba.

Megint nem mindenkinek. András, ajánlom az Introvertált mindennapok FB-csoportot, ahol az introvertáltak naponta bosszankodnak-szoronganak azon, hogy már megint egy nap, amikor csevegni kell a kollégákkal. Azaz ezek a posztolók minden munkanapon utálnak dolgozni! Van, akinek erre semmi igénye, és egyébként mekkora kincs is az a dolgozó, aki ilyesmivel nem vesztegeti az idejét!

A munkaidő a fentiek miatt hosszabbodik, legalábbis a percepciója mindenképp – erről már egyre többen számolnak be külföldön és itthon egyaránt.

Csak azért, mert hirtelen kellett váltani, és az illetőnek nincsenek meg a módszerei az otthoni koncentrálásra, esetleg az otthoni nyomtató lassabb, vagy a gyerek nyit be percenként. De a munkaidő azért is hosszabbodhatott meg egyeseknél, mert a válsághelyzetben sokan kényszerültek bizonyítani a fontosságukat az elbocsátástól való félelmükben, esetleg a fent említett főnök kéri számon rajtuk még az évekkel ezelőtti elmaradást (akár szintén azért, mert őt is szorítja a felsővezetés és az eredmény kényszere). Sok oka lehet tehát a HO-s munkaidő növekedésének, de aki jól csinálja, az jelentős mértékben tudja csökkenteni az adott munkára fordított órák számát.

Az olyan fogalmak, mint például a csapatépítés, elerőtlenednek, majd értelmüket vesztik.

Hála az égnek. Hogy miért, arról itt írtam. Itt csak annyit, hogy én különválasztanám a személyes szimpátiát és lojalitást, valamint a szakmai lojalitást. Ha személyesen semmi kedvem beszélgetni a kollégámmal, attól még, ha én felnőtt ember vagyok, akkor tudok elsőként szaladni, hogy segítsek neki, ha elborítja a munka. Csendben teszem hozzá, eddigi tizensok éves, kollektívákkal töltött munkatapasztalatom alatt azt láttam, hogy aki erős a közös tekézésekben, az menekül elsőként, ha beüt egy nagy feladat.

Azért nem tartom szerencsésnek az ilyen cikkeket, mert egyoldalúak. Kánai András nagyon fontos dolgot mond ki, amikor leírja, hogy a kényszerített HO káros. De ha én átlagos dolgozó lennék, és élvezném a HO-t, ahol hatékonyan tudok dolgozni, most félnék, hátha a főnököm ennek a cikknek a hatására rendel vissza az irodába. Arra biztatom a vezetőket, hogy ismerjék meg jobban a beosztottjaikat és a lehetőségeiket, és közösen, a beosztottat felnőttnek tekintve, az önszabályozó munkavégzésében bízva hozzanak döntéseket a munkavégzés helyéről - és megannyi más dologról.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszeljunkmegis.blog.hu/api/trackback/id/tr7815728900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonlight777 2020.05.30. 09:55:06

A csapatépítés az egyik legnagyobb baromság, nem bratyizni járok (jártam) dolgozni, hamem pénzért, mert valamiből meg kell élni. 10 évet dolgoztam multiknál, utáltam bejárni, kényszerbájcsevegni. Sok éve már szabadúszóként, HO-ban dolgozom, saját időbeosztással, semmi nem hiányzik az irodai munkából. Imádom, hogy itthon vagyok, a legjobb dolog.

midnightcoder2 2020.05.30. 11:17:15

"Az állandó home office megöli a work-life balance ígéretét."

Ha valaki arra nem képes, hogy megszervezze az otthoni munkavégzését, az max. a WC pucolására alkalmas.

"Mivel nincsenek szem előtt a kollégák, felütheti a fejét a munkaadó részéről a gyanakvás (vajon tényleg, mindig dolgozik az emberem"

Fasza kis cég lehet, ahol a munkáltató az alapján dönti el, hogy hogy dolgozik a dolgozó, hogy szorgalmasan ott ül-e a gép előtt.

"Hosszú távon hiányoznak az irodai élet apró rituáléi: a nemrég látott sorozatok kibeszélései az ásványvizes tartály mellett, a konyhai pletykák, a cigiszünet vagy az ebéd utáni kávézás, netán egy kilépés a sarki kisboltba, büfébe, kávézóba."

Kurva hatékony lehet az a munkavégzés, ahol az illető a fél életét cigiszünettel tölti.

"Az olyan fogalmak, mint például a csapatépítés, elerőtlenednek, majd értelmüket vesztik."
A csapatépítő tréning egyébként is csak arra jó, hogy a cég pénzén bebasszon az ember mint a szamár. Ha nem vagy kimondottan alkoholista, akkor ez csak az idő vesztegetése. Én ezekre szabit szoktam kivenni. Igaz, hogy helyette dolgozni kell, de aközben legalább megy az idő, míg a csapatépítés közben csak öl az unalom.

midnightcoder2 2020.05.30. 11:22:04

Amúgy aki az eredeti cikket írta valószínűleg egy szar cégnél dolgozó emberke lehet aki roppant mód utálja a munkáját, és hatékonyan kerüli is ezt napi 8 órában, a hiányzó teljesítményét pedig aktív seggnyalással kompenzálja. Ezt IRL nagyon szépen meg lehet tenni, míg offline csak az elvégzett munka számít. Ez a magafajtának valóban katasztrófa lehet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.30. 11:38:07

Álprobléma. A hómogfisz végetér a munkaidővel, s kész. Mi a gond?

VonBraun 2020.05.30. 14:39:40

Érdekes kifejezés ez a "home office". A 'translate úgy fordítja, hogy "otthoni munkavégzés", és ezt az egyszerűbb emberek elhiszik igaznak. Holott: ~otthoni iroda, iroda otthon. Azaz: személy, aki irodában (lásd még: hivatalban) dolgozik, amit otthonról is tudna megfelelő körülmények között, az ugyanazt csinál(hat)ja otthonról. Tehát _a_ közösségi oldalon megjelent, jópofának szánt, de igazából otromba képek, ahol traktoros, autószerelő, kőműves, patkolókovács, mittudomén osztotta meg csekély értelemtől túltengő kérdését, hogy "ő hogy' dolgozzon hómofiszban?", az sajnos mellénézett, mert pont' nem azt jelenti, hogy ő otthon, a nappaliban szánt, vakol vagy szereli az autót ilyenkor. Ezek valójában nem a posztoló proletárok, hanem az ő értelmük szerint azok a mesteremberek, akiknek a házuk (lásd: az otthonuk) a munkahelyük, mert olyan autószerelők, asztalosok, izék, akiknek a házhoz toldott műhelyük van, de ők eddig is "hómofisztoztak".
Nálunk (naaagy-nagy cég) a "hómofisz" rendkívül hatékonyan működött, de ennek oka volt: elrendelték a "hómofiszt", kiadták a munkát, csekkolták a határidőben történő elvégzését, végül elemezték az irodai és az otthoni munkavégzés hatékonyságának mutatóit. A kapott érték nagyon plusz eltérést mutat a "hómofisz" felé. Az ok (énszerintem): otthon akkor húzódtak rá a munkára, amikor jónak látták, és nyilván akkor dolgoztak, amikor zavartalan körülmények között tudtak. Ennek megfelelően több, nagyobb és osztatlanabb figyelem járult a munkavégzéshez, nem csörgött a telefon, stb., ami aztán meghozta ezt az eredményt. Persze a háttértámogatás nem "hómofiszozott", de a munka kihelyezése, azzal együtt a hatékonyság legalább szinten tartása (de kiderült: növekedése) azért célt ért. Csak meg kellett szervezni, ami mondjuk nem kis feladat.

midnightcoder2 2020.05.30. 16:30:25

@VonBraun: Igazából szerintem a traktoros homeoffice sem akkora sci-fi mint amekkorának látszik. Lásd Pl. www.agroinform.hu/gepeszet/vezeto-nelkuli-traktor-gps-vezerelt-technologia-automata-kormanyzas-41221-001

midnightcoder2 2020.05.30. 16:36:56

@VonBraun: Amúgy egyébként a legtöbb iroda a helytakarékosság miatt openoffice. Ami azzal jár, hogy az energiád fele eleve kb. a körülötted lévő fehér zaj elnyomására megy el. Amin persze ideig-óráig lehet segíteni Pl. zenehallgatással, csak ettől rövid távon megfájdul a füled, hosszú távon pedig megsüketülsz. A másik dolog ebben, hogy a polgárok nagy része úgy napi 1-2-3 órát utazik naponta azért, hogy eljusson az otthoni gépe elől a munkahelyi gépe elé. Amit a munkaadók ugyan nem számolnak munkaidőnek (bár, ha közben elüt a villamos, az munkahelyi balesetnek számít), de azért szabadidős tevékenységnek sem nevezném - ez valójában pont úgy a munka része mint amit benn csinálsz, csak senki sem fizeti ki, sőt te fizetsz a BKV jegyért vagy a benzinért. És akkor a dolog környezetvédelmi hatását még nem is említettem: csak budapesten alsó hangon is úgy egymillió ember utazik órákat feleslegesen minden nap.

TarVez 2020.05.30. 16:57:17

Néha tényleg rémálom lehet a HO. Ha a főnök mikromenedzsel, ha nincs kiépítve az infrastruktúra, és a céges hálózat pár percenként ledob munkafolyamat közben túlterheltség miatt, ha az ember extrovertált, ha éppen válófélben van de még együtt él azzal, akitől éppen válik stb.
Néha arany életet jelent a HO. Ha normális a főnöke, ha nem meetingeltetik agyon az embrt, ha vannak objektív mérőszámok az elvégzett munkára, ha jó az infrastruktúra, ha az ember introvertált, ha olyannal van összezárva, akit szeret, ha LEAN szemlélet alapján dolgozik a munkahely, ha a normális munkaeszköz a munkáltató részéről nem kegy, hanem alap.

Tényleg nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a HO jó vagy rossz, de a munkahelyi rugalmasság a HO iránt mindenképpen JÓ!

midnightcoder2 2020.05.30. 18:01:46

@TarVez: Magyarul, ha normális a munkahely és értelmesek a főnökök akkor jó, ha szar a munkahely és a főnök egy idióta aki rohadtul nem ért ahhoz amit csinál, akkor rossz.

subtotal 2020.05.30. 20:06:34

Majd évtizednyi HO alapján, rettentően utálnék visszamenni állandóra az irodába.

hunter84 2020.05.30. 21:31:23

Egyetértek. Számomra a home office-nak csak pozitív hozadéka van.

Serény Vélemény 2020.05.30. 22:42:24

Mindenesetre Kánai András _gondolatébresztő_ cikkét ilyen szinten személyes támadásnak érzékelni -- hm... nem is tudom pontosan kifejezni, hogy milyen zavarra vall... ráadásul az egy _márciusi_ blogbejegyzés, most meg május legvége van...

HaCS 2020.05.31. 05:16:29

Tehát összegezve a Home Office hatalmas előnyöket takar:

- ha az ember nem operátor, kőműves, sebész, vagy egyáltalán nem végez semmilyen olyan folyamatot, ami fizikai jelenlétet igényel
- ha megfelelő az otthona mérete és kialakítása
- ha a dolgozó egyedül él, vagy hasonló cipőben járó "lakótársakkal"
- ha nem túl zavaróak a szomszédok
- ha nincsenek egyéb nehezítő külső körülmények
- ha az ember nem kívánja elválasztani a munkát a magánélettől, hanem egységes "életként" kívánja kezelni az idejét
- ha olyan munkakörben dolgozik, ahol az előző pont időbeosztása egyáltalán lehetséges
- ha a főnök hatékonyan tud számon kérni
- ha a munkavállaló egyébként is megfelelően motivált
- ha a cégnél jó a HO-kultúra (jelentsen ez bármit is)
- ha az ember nem sürgősségi agysebész
- ha az ember nem szeret társasági életet élni a munkatársaival
- ha az embernek megvannak a módszerei az otthoni koncentrálásra
- ha elég gyors az otthoni nyomtató
- ha nincs válsághelyzet
- ha a dolgozónak nem kell félnie az elbocsátástól
- ha a cégnél nincsenek régről maradt elmaradások
- ha a főnököt sem szorongatja a felsővezetés, vagy az eredmény kényszere

de legfőképp:

- ha a vezetők törekednek jobban megismerni a beosztottjaikat és a lehetőségeiket, és közösen, a beosztottat felnőttnek tekintve, az önszabályozó munkavégzésében bízva hoznak döntéseket a munkavégzés helyéről - és megannyi más dologról.

"Kell még valamit mondanom, Ildikó?"

midnightcoder2 2020.05.31. 07:55:19

@HaCS: Magyarul, a (ma még) személyes jelenlétet igénylő munkák esetében a HO automatikusan kiesik. Szerencsére egyre kevesebb ilyen meló van.

Amúgy pedig ha nem szar helyen laksz, nem szar helyen dolgozol, és nem vagy teljesen hülye, akkor jó a homeoffice, ha ezek így együtt nem állanak fenn akkor rossz.
süti beállítások módosítása