Beszéljünk mégis

Hogy vagy?

Egy kérdés, amit nem lehet elégszer feltenni

2019. március 08. - HargitaiE

A YouTube útjai kifürkészhetetlenek: így keveredtem el Pataki Zita vlogjához is, amelyben a néző végigkísérheti a műsorvezető és férje utolsó próbálkozását, hogy gyermekük legyen. Bizonyos okokból ez természetes úton nem történhet meg, ezért Pataki Zita sokadjára, utoljára vállalja a lombikkezelést. Azért pedig, hogy más meddő párokat információval és motivációval segítsenek, mindezt le is videózták.

A vlog zavarba ejtő közelségből mutatja be ennek a folyamatnak az orvosi és a lelki részét, azonban azt hiszem, a legfőbb tanulsága és értéke az, ahogyan a házastársak egymással kommunikálnak. Tanítani kellene azt az egyszerű, őszinte, pozitív és korrekt módot, ahogyan egy ilyen próbatételen át egymás szövetségesei maradnak.

Hány olyan ember van (és éppen mert emberek vagyunk, nem is ítélem el őket), aki egy kisebb nehézség miatt is előbb a másikba mar bele, és csak utána teszi helyre a saját érzéseit - már ha egyáltalán megteszi ezt. Ezekből a nyilván megvágott, megszerkesztett, mégis valódi (és igaz: József Attila-i értelemben) jelenetekből a legfontosabb tanulság, hogy kérdezni kell a másikat. Ha valaki fontos nekünk, akkor kérdezzük meg: ő hogy van, mit érez egy adott eseménnyel kapcsolatban, mi a véleménye, stb. Nem feltétlenül önző az, aki nem teszi fel ezeket a kérdéseket: az értő figyelmet gyakorolni kell. Sokkal könnyebben jön a szánkra az, hogy mi hogyan érezzük magunkat. Hamarabb kezdünk mesélni magunkról a Hogy vagy? kérdés hallatán, mint visszakérdezni, hogy Kösz, jól, és te? Sokszor feltételezzük, hogy tudjuk, mit gondol a másik, hiszen ismerjük. Még ha így is van, érdemes mégis megkérni, hogy ő is fejtse ki, mit érez. A kérdezés az emberi kapcsolatok építésének egyik legfontosabb eszköze.

camera-3990858_1280.jpg

Fotó: Pixabay

Azt hiszem, ennek ez értő figyelemnek az alapját pedig nem más, mint az érzelmi intelligencia és stabilitás adja. Nevezhetjük ezt rezilienciának is: akkor tudok korrekt módon állni a másikhoz, ha magammal rendben vagyok. Az utolsó részben Pataki Zita azt mondja: "Nagyon boldog voltam, meg még leszek is, csak ma vagyok szomorú." Mennyi erő lehet valakiben, aki így képes eltávolítani magától a fájdalmat!

Érdemes tehát annak is végignéznie ezt a sorozatot, aki nem érintett a gyermekvállalás vagy a gyermekért küzdés témájában: a szorosan vett témájánál jóval többet tanít. 

A bejegyzés trackback címe:

https://beszeljunkmegis.blog.hu/api/trackback/id/tr9014678170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása