Beszéljünk mégis

Virtuális civil kurázsi

A fotelkommentelő természetrajza programajánlóval

2019. március 16. - HargitaiE

Márton András madarakat ment. Néha még az ősi ellenségüket: macskát is. Máskor pedig vaddisznót. Ő a Fióka- és Madármentés vezetője, aki naponta szalad áramütött gólyákért, balkonon fogságba esett házigalambokért, gyógyít beteg madarakat, és legfőképpen nem sokat alszik. A saját házában, kertjében üzemeltet vadmadár-mentőközpontot, és főként saját forrásból menti a madarakat.

mva1.jpg

Márton András, Zokni gólyával. A kép forrása Márton András Facebook-profilja.

András többek között akkor vált ismertté, amikor megmentett egy, a fészekből kiesett gólyafiókát, aki fel is cseperedett, majd néhány nappal az első "születésnapja" (kikelésnapja?) előtt halálos áramütés érte egy középfeszültségű vezeték miatt. Zokni gólyával együtt az égi mezőkön bogarászik már Süti páva is, akit a szomszéd kutya ölt meg egy baleset folytán.

Az én szakmám szempontjából András munkájának a legfőbb tanulsága az, hogy ő még akkor sem gyűlölködik, amikor lenne rá oka. Vagy inkább: érthető lenne, ha így tenne. Ha valakinek a szeretett barátja, hozzátartozója értelmetlenül hal meg, annak minden oka megvan a keserűségre, haragra, talán még arra is, hogy a gyűlölet fel-feltörjön belőle. András egy-egy ilyen értelmetlen eset után bosszús, indulatos, kritikus és nyers, de nem buzdít lincselésre. Inkább arra, hogy békésen, higgadtan, a tényekre koncentrálva tájékozódjunk, tájékoztassunk, majd pedig tegyünk. Különösen tisztelem, hogy nem valami olcsó fröcsögéssel szidja a hatóságokat vagy nagy cégeket (például az áramszolgáltatót), hanem korrekt módon párbeszédet kezdeményez. Mer odaállni a hatalom képviselői elé: határozottan de asszertív módon kritizál, javasol, von kérdőre.  

mva2.jpg

Hetven deka lett, maradhat? "Négyeske" gólya. A kép forrása: Márton András FB-profilja.

Például a gólyák értelmetlen és felfoghatatlan pusztítása ellen is "offline" harcol. Libanonban ugyanis ezekben a percekben borzasztó dolog történik. Sajnos, a gólyák és más védett vadmadarak fő vonulási útja éppen Libanon légterében húzódik, és néhány ottani okos ember szórakozásból lövi őket. András és más állatvédők március 28-ára békés demonstrációt szerveznek a libanoni nagykövetség elé, hogy az ország hatékonyabban tartassa be az egyébként már létező törvényt, amely tiltja az illegális "vadászatot".

Ez a békés tüntetés jó lehetőség arra, hogy hétköznapi emberként is tegyünk valamit. A Facebookon rengetegen fejezik ki nemtetszésüket a gólyák gyilkolásával szemben. Sok a virtuális állatvédő, aki válogatott kínzásokban részesítené azt, aki egy állatot bánt.

Persze, a fotelkommentelőt sosem kell igazán komolyan venni. Ő csak a laptop fedelének takarásában, a meleg szobában, egy tea mellől olyan harcias, hogy válogatott kínzásokkal ölné meg a bűnösöket. Szemtől szemben elfutna, még ha pár tizenéves suhanc volna is a bűnös - mint a jászapáti esetben. A fotelkommentelő mindig apróvadra utazik: piti tolvajokra, unatkozó gyerekekre, akiknél elfajult a vagánykodás, demens bácsira, akiről nem tudjuk, mit csinált pontosan a disznajával.

A fotelkommentelőt a bulvároldalak klikkvadász címei tüzelik fel: éktelen haragra gerjed egy-egy elképzelt társadalmi csoport iránt, akik abban a formában és pontosan úgy, ahogyan ő leírja, sosem léteznek. Ez a harag azonban hamar elpárolog, amikor kiíródik az illetőből, és ugyanez az ember már nagy lelki nyugalommal tudja igazolni önmaga előtt, hogy az utcán miért nem avatkozott közbe egy hasonló jelenetnél.

A fotelkommentelő nem szedi össze a szemetet, csak lefotózza és kiposztolja. A fotelkommentelő, ha talál egy pénztárcát, a benne levő igazolványt a személyes adatok mindenfajta kitakarása nélkül felfotózza a facebookra. A fotelkommentelő nem vesződik hatóságokkal, az a bajbajutott majd úgyis valahogy megmenekül.

A fotelkommentelőben nincs civil kurázsi. Csak virtuális. Így pedig az éterben elhintett szavai súlytalanok. Nem is kell foglalkozni ezekkel: végülis jó, ha a webkettes fórumok egyfajta szelepként tudnak működni. Azt mondják a pszichológusok, hogy segít, ha az ember kiírja magából a frusztrációját.

Visszatérve Andrásra: érdekes, hogy viszont a fotelkommentelő azt nem fogadja el, ha a másik illető indulatos. András időnként erősen fogalmaz, és a mondataihoz legalább egy emelt szintű magyarérettségihez való szövegértési tudás szükségeltetik. Így a csak egy mondatig értelmezni képes webdühösek számos esetben szándékosan is kiforgatják a mondanivalóját.

Ne légy tehát fotelkommentelő! Vezesd le a stresszt sporttal, barkácsolással, tegyél lokálisan, szakíts időt a jó ügyekre!

Most igazán össze kell fogni. Aki elfacsarodó szívvel nézi a halomra lőtt gólyákat, aki szeretné, hogy a magyarországi falvak főutcáit még sokáig díszítsék gólyafészkek, aki örül, amikor egy-egy ilyen fészekben megpillantja a gólyafiókákat, az menjen el március 28-án csütörtökön 17 órára a Libanoni Köztársaság Nagykövetsége elé. Cím: Budapest, 1112. Sasadi út 160. Fontos, hogy ez egy békés tüntetés, tehát semmiféle fotelkommentelő-színvonalú megnyilvánulás nem elfogadható.

Ha pedig Libanonban végre elcsendesülnek a fegyverek, és a gólyáink és más vadmadaraink biztonsággal megérkezhetnek hozzánk tavaszra, újabb teendőnk lesz. A mi házunk táján söprögetni. Ugyanis Magyarországon a gólyák 20%-a középfeszültségű villanyvezetékek miatt pusztul el. Van tehát dolgunk, ami nem a fotelből végezhető el. Azonban már azzal is tehetünk valamit, ha a fotelből okosan kommentelünk: segítve a madármentőket, nem rabolva az idejüket a fölösleges szópárbajokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszeljunkmegis.blog.hu/api/trackback/id/tr5614691910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.03.18. 07:41:47

Kívánom a postolónak, hogy soha ne kellejen felnõnie. Persze ez majdnem olyan naiv kívánság, mint a post. Nagyon aranyos dolog, ha valaki a gólyákat menti, persze a gólyák megmaradása nem igazán ettõl függ, még csak nem is a csúnya gonosz vadászoktól, hanem a rendelkezésre álló vizes élõhelyek mennyiségétõl (és nem csak itt), illetve a modern mezõgazdaság vegyszerezésének hatásaitól (kevesebb szúnyog = kevesebb béka = kevesebb gólya).

Persze ettõl a jóember mentse csak lelkesen a gólyákat, kárt nem tesz vele és neki biztosan jó, ahogy az illetõ gólyának is. A postoló kis lelkének is jót tesz majd ha kimegy a nagykövetség elé tüntikézni, ártani ezzel sem ártanak senkinek.

A tájékoztatásnak pedig egy elég kényes téma. Azzal, hogy mit hallgatunk el pont ugyanúgy lehet manipulálni mint azzal, hogy mit hangsúlyozunk túl. Nézd meg Pl. mekkora felhajtás van egy-egy iskolai lövöldözés mögött, miközben mennyivel többen halnak meg Pl. kutyatámadás következtében mint a különféle lövöldözésekben, az autóbalesetekrõl nem is beszélve.

A különféle társadalmi csoportokkal pedig általában szembekerül az ember. Persze, vidéken egy faluban élve nem feltétlenül, de Pl. itt Pesten csak az nem találkozott eddig hajléktalannal, aki zárt intézetben éli az életét. És ha naponta jár az utcán, akkor idõvel szembesül a maga alá szaró, az agresszíven kolduló, az ordibáló és a járókelõkbe/utasokba belekötõ típussal is. És ha még élt Pl. a Kádár rendszerben, ahol létezett a KMK akkor tudja, hogy a hajléktalan nem olyan elengedhetetlen tartozéka az utcának mint az útburkolat. Értem, én hogy a kukázás és az utcán maga alá szarás emberi jog, és ezek tiltása súlyosan sérti a kukázó és maga alá szaró polgár emberi méltóságát, de valahol nekem adófizetõ polgárnak is jogom kellene hogy legyen ahhoz, hogy tiszta, rendezett városban járjak be melózni hogy megtermeljem azt a GDP-t, amibõl végül is fizetik az egész cirkuszt.

A disznóval kufircoló polgár egy érdekes eset volt. Ami igazán az benne, hogy a csávó ugye nem követett el bûncselekményt, az állatvédõk mégis elvitték a disznaját. Ami ugye ez esetben lopás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.03.18. 08:57:09

Az inetrnet szerepe ma sokszor fontosabb az utcánál, így helyedben nem becsülném le a fotelkommentelőt, fotelbloggert, fotelközírót...

HargitaiE 2019.03.18. 09:01:44

@MAXVAL bircaman közíró: A fotelkommentelő, ha csak a saját frusztrációit vezeti le, akkor semmi, de semmi fontossága nincs. Ha a neten buktatnak meg egy diktátort, az már igen, de egy ponton ott is ki kell lépni a fotelből.

HargitaiE 2019.03.18. 09:21:37

@MAXVAL bircaman közíró: Azt mondom, hogy nem érted a definíciómat.

Aristarco 2019.03.18. 14:15:31

midnightcoder2 ! Kívánom, hogy Ön viszont nőjön föl! A vizes élőhelyeket egy civil állatvédő nem tudja megmenteni, a nagy cégekkel szembeszállni sem egyszerű. Mégis az az ember a felnőtt, a felelősségteljes, aki a jövő érdekében tesz valamit, aki felemeli a szavát. Mindent el kell kezdeni valahol. Először 1 ember, majd többen állnak mellé, és akkor már kénytelenek lesznek vele tárgyalni. Az, hogy Magyarországon nem működik a természetvédelem, és ezzel együtt a természetben élő emberek védelme sem, nem örökre szóló bűn. Egyszer rá kell döbbenni, hogy ha minden élőhelyet, élőlényt elpusztítunk, akkor mi sem maradunk életben.

Aristarco 2019.03.18. 14:22:47

@midnightcoder2: Amúgy nem tudom, hogy a hajléktalanok hogyan kerültek a természetvédelemhez. Ez egy nagyon ostoba dolog, mintha a szerencsétlen sorsú emberek valamiféle kártevők lennének, akiket irtani kell. Döbbenetes embertelenségről, kegyetlenségről tanúskodik minden szava. Ha valaki munka, lakás, egészség híján marad, azt el lehet taposni? Nem kívánom, hogy Ön vagy a gyerekei kerüljenek hasonló helyzetbe. Ahelyett, hogy a segítséget, a megoldást keresné, még van hozzá képe, hogy embertársait alázza. Csak egy minden érzés, jóakarat, empátia nélküli …(embert nem írnék!) lény képes ennyire érzéketlen lenni.

midnightcoder2 2019.03.18. 18:46:32

@Aristarco: El lehet kezdeni sok mindent, csak az egész nem ér egy kalap kutyagumit sem. Az az energia amit az ilyen egyéni akciókra fordítanak nem javít lényegében semmit a helyzeten, max. a polgár kis lelkét nyugtatja meg. És igazából az ilyen mozgalmak kb. erre is valók.

Szép példa erre anno a freon. Ott is ment jó ideig a sötétzöld szájtépés, hogy jaj emberek ne vegyetek dezodort mert az ózonlyukat okoz. Ez kb. meg is hatotta a lakosság egy ezrelékét, és persze nem változott semmi. Egészen addig, amíg tényleg ott nem volt a lyuk, amitõl a politikusok jól beszartak és akkor kb. egy tollvonással megoldották. Az a tollvonás persze nem tette boldoggá az ipar pár szereplõjét, de mára már sokat javult a helyzet ózonügyben.
Ugyanez a helyzet a gólyákkal is. A megoldás az élõhelyek biztosítása. Ezt pedig nem pár szerencsétlen holdkóros állatvédõ fogja megoldani.

Más: a társadalmi csoportokat te hoztad fel, erre volt szép példa a hajléktalan.

Aristarco 2019.03.19. 12:45:40

@midnightcoder2: Ez igaz. Élőhelyek nélkül nem ér sokat semmilyen állatmentés. Jelenleg azonban nagyon kevés a madarak száma hazánkban. Még a veréb is kihalásra van ítélve, a fecskékről nem szólva. A cikkben megjelenő madármentő nem csak gólyákat gyógyít, hanem más madarakat is. Nyomában, ill. más madárvédő szervezetek felszólítása nyomán rengetegen kezdtek foglalkozni a madarak megfigyelésével, és gyógyításával. Budapesten pl. több kerületben is vannak vállalkozók. A Hortobágyon is létesült egy madárkórház, Mályiban is van egy madármentő állomás, és még sorolhatnám azokat a civileket és nem civileket, akik igyekeznek megmenteni a ritka vadmadarakat. Természetesen szükség lenne a költőhelyek védetté nyilvánítására, az emberek tájékoztatására, az állatvédelmi törvény módosítására, szigorítására. Az állatvédők többsége nem szerencsétlen, nem holdkóros, pontosan tudja, hogy néha 1 ritka madár megmentése is számít a populáció genetikai frissítéséhez. Ha a megoldást nem is ők jelentik, mégis fontos az ismeretterjesztő munkájuk, és az, hogy rendszeresen tiltakoznak, jelentkeznek az állami hivataloknál, jelen esetben a villamosműveknél.

Aristarco 2019.03.19. 12:59:49

@midnightcoder2: Még annyit, hogy egyáltalán nem szép példa a hajléktalan. Nem ők teszik tönkre az országot, hanem azok, akik korruptak, és fontos politikai helyzetben gyakorolják ezt a tevékenységet. Aztán ott vannak a gyilkosok, a tolvajok, a bandák, az adócsalók, és persze azok, akiknek a kezében az adók elveszítik közpénz jellegüket, stb.

A parafilia, azaz az állattal való közösülés azért tiltott, mert állatkínzás. Az, hogy a törvények mit tartanak bűnnek, betegségnek, ferde hajlamnak, az változik, és változtatható. Ha az állatnak a sérülését okozza, akkor állatkínzás. Az idős ember és a disznó esete talán nem volt akkora bűn, de eléggé undorító. Az állatvédők ezzel inkább azoknak üzentek, akik kistestű háziállatokkal is képesek hasonlót tenni. Javasolni tudnám azt a filmbeli almáspitét az aktusra. Csak ne forrón!
süti beállítások módosítása