Aki dudás akar lenni, fészbukra kell annak menni
2019. július 02. írta: HargitaiE

Aki dudás akar lenni, fészbukra kell annak menni

Ott kell annak megtanulni, hogyan kell másokra fújni

Piszlicsárénak tűnik, amit leírok, de ha jobban belegondolunk, egy más esetekre is jól ráhúzható kommunikációs séma rejlik a történet mögött.

Az Eszkuláp Állatvédő Egyesületnél nemrég feltűnt egy "kakukktojás": befogadtak egy foxit. Akinek valaha volt dolga terrierrel, az tudja, hogy ez a mondat mit jelent. Mentett foxi=tizenX év masszív szopóroller (és boldogság). A foxik akaratos, öntudatos kutyák, végeláthatatlan mozgásigénnyel. Azaz minden megvan bennük, ami nem egyenlő a cuki kutya, befogadom, élünk boldogan képpel. Ráadásul az ebzetnek még a neve is... találó? hendikepes? A fészbukk népe jellemzően ezzel a két címkével látta el a B@szki nevet, amit a foxi kapott - hangsúlyozom: nem tudjuk, kitől. Jött a kommentáradat, a vélelmezések és kiokosítások, egymás lehordása, amiért valamelyik kommentelőnek tetszik a név, míg más szerint szegény kutya egy életre meg lesz bélyegezve. (Megsúgom: megfelelő hanglejtéssel az én kutyám simán behívható Lépegető Exkavátor szókapcsolattal is. Már ha éppen van kedve szót fogadni.)

dog-1308948_1280.jpg

Forrás

Adott tehát egy akaratos kutyafajta mentett=labilis lelkű példánya egy olyan egyesületnél, ahol nincs sok tapasztalat foxikkal. De megoldják, írták ők. Emelem kalapom!

Egy héttel később pedig:

Egy név miatt lehordtak mindennek minket. Egyetlen név miatt lettünk dilettánsok, estünk el az adó 1%-tól, kaptunk hideget-meleget. A posztot viszont a felénk áradó okoskodás-tenger nézettségi csúcsba tolta. Forrás

Hát igen. Mindjárt ráfordulok a mondandómra, de addig is lecsapok erre a gondolatra: igen, kedves Eszkuláp, aki dudás akar lenni... A kommentek hadát mindig valami megosztó, fáradt gőz kiengedésére alkalmas tartalom fogja generálni. Holnap 20 fok lesz, és szélcsend várható? Kit érdekel? No de ha közben soha nem látott mértékben csökken a levegőben az akármilyen anyag koncentrációja, arra biztosan összeszalad a nép. Még akkor is, ha annak a valaminek a szintje nem oszt és nem szoroz. Mert van mire asszociálni (környezetszennyezés pro és kontra, avarégetés, asztmások, kánikula, stb.). Azaz kinyílik egy sor ajtó, és a frusztrált ember akármelyiken bemehet. No de ettől sorolódik előrébb az ember posztja. 

Viszont az Eszkuláp kommunikációjában van valami, ami ennél sokkal nagyobb horderejű:

Megoldjuk. Mert ilyenek vagyunk. Megoldjuk akkor is, ha tudjuk, hogy még a fajtatiszta foxosok iránt sincs nagy érdeklődés... Hogy a Léleklánc csapata, mint fajtamentés túlélési küzdelmeit közelről látjuk: a foxterriereseket nem érdeklik eléggé a nem saját kutyáik. A bajban lévő foxi nagyobb szívás, mint egy fekete keverék.

Vagy csak nem fogalmaztak pontosan, vagy szó szerint vettek át néhány gondolatot a forrásuktól, a lényeg, hogy itt sok minden nem állja meg a helyét.

- még a fajtatiszta foxosok iránt sincs nagy érdeklődés

Fajtatiszta foxost csak tenyésztőtől lehet kapni, a tenyésztő pedig tervezett almokkal dolgozik, akiknek már a születés előtt megvan a gazdijuk. A gazdikereső foxos legfeljebb erősen fajtajellegű, de még ha tudjuk is, hogy apja, anyja foxer, akkor sem lehet fajtatisztának tekinteni.

- a Léleklánc mint fajtamentés: nem csak ők fajtamentenek

- a foxterriereseket nem érdeklik eléggé a nem saját kutyáik

Micsoda? Kik azok a foxterrieresek? A gazdik? Éppen elég foxigazdi vállal be egy mentettkét a sajátja mellé, de aki nem, annak is lehet erre oka. Ne felejtsük el, hogy nem a jó gazdikat kellene azzal vegzálni, hogy ők vállaljanak be még egy-egy problémát, hanem a szaporítók ellen kellene harcolni. Nem lehet ezzel az erkölcsi nyomással nekimenni egy olyan közösségnek, amelyik jó szándékkal van. Már csak azért sem, mert ahogyan a fenti, névvel kapcsolatos mizéria is megmutatta: a net népe mindent megrág, és ki tudja, hogyan köpik ki. Egy ilyen egymondatos ítélet nagyon sokat tud ártani a foxis közösségnek, és fölöslegesen szít ellentéteket. Szóval, Eszkuláp, minden tiszteletem a tiéd, na de b@szki!

terrier_dog_meadow_animal_hundeportrait-1325738_jpg_d.jpg

Forrás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beszeljunkmegis.blog.hu/api/trackback/id/tr7314921848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása