Beszéljünk mégis

Ingyenes szoftverek távoktatáshoz

Távoktatás sorozat, 1. rész

2020. március 13. - HargitaiE

Ha már az élet és főleg a tudjukmijárvány egy óriási savanyú citromot adott nekünk, csináljunk belőle limonádét. Ha már az egyetemek Európa-szerte távoktatással működnek, sőt sok helyen a közoktatás is áttért erre, akkor itt az idő, hogy megtanuljuk egy sor olyan szoftver használatát, amelyekkel képesek leszünk áthidalni a távolságokat.

Van ebben a szörnyűségben valami jó is: talán így többen ismerik fel, hogy egyáltalán nem a tanár a tudás egyedüli forrása, valamint hogy ha felnőttként kezeljük a diákot, akkor fejlődni fog nála az önszabályozó tanulás képessége. Persze, mindig lesznek hanyagok, motiválatlanok, lassabbak, akikkel jobb egyénileg és szemtől szemben foglalkozni, de egy átlagos tanuló, ha jól csináljuk a távoktatást, ugyanoda fog eljutni, mint a kontaktórákon.

woman-in-red-blazer-reading-book-3791687.jpg

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

No de hogyan csináljuk jól a távoktatást? Íme egy lista az online segítségeinkről.

1. Office 365 Teams

Fájlok megosztására, közös szerkesztésére, videochatre, szöveges chatre szolgáló felület.

Ide felteheted a tananyagokat, handoutokat, innen indíthatsz virtuális tanórákat.

2. Trello

Fájlok, linkek, szövegek rendszerezésére szolgáló program, amelyben megjelölhetjük a csapatunk résztvevőit, és határidőket is kioszthatunk. Feladatok ütemezésére jó app még az Asana is.

A Trellot használhatod például arra, hogy a hallgatóiddal anyagokat gyűjtetsz egy-egy témakörhöz, majd azokat rendszerezteted, feldolgoztatod velük. Ha kérdésük van, tagelhetnek téged vagy egy másik csoporttársat. A Trello nagy előnye, hogy listákat (topicokat) lehet létrehozni benne, és minden listához egy halom kártyát (mondjuk, hogy altémákat) lehet rendelni.

3. Skype, Hangouts, Streamyard, Logmein, Slack

A Skype egy videohívásába akár 49 ember is becsatlakozhat. Megoszthatod a képernyődet is. A Hangouts akár 150 főt is kezelni tudó csoportos csevegést kínál, csoportos videohíváshoz 10 főnek elég. A Streamyard élő streamelésre (azaz adás közvetítésére) való, 6 nézőig ingyenes. A Logmein oktatási és egészségügyi intézményeknek, nonprofit szervezeteknek három hónapra ingyenes távoli elérést, videomeetingeket és társait biztosít. Felvettem velük a kapcsolatot, várom a fejleményeket. A Slack korlátlan számú tagnak kínál csoportos csevegési lehetőséget sok-sok topicban, fájlmegosztással. Vigyázat, az ingyenes verzióban a régebbi üzenetek törlődnek.

4. Kahoot, Mentimeter, Learningapps, Khan Academy

A hallgatók aktivizálására, interaktív tananyagok készítésére szolgáló appok, oldalak. 

5. Google Drive, Dropbox

Felhőszolgáltatások fájlok küldésére, megosztására, illetve a Drive közös munkára is kitűnő.

A sorozat következő részében arra adok tippeket, hogy mit csinálj egy virtuális órán. Ha neked is van hasznos szoftvered, oszd meg a tapasztalataidat kommentben!

A cikk az NTP-NFTÖ-19 támogatási időszak alatt készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://beszeljunkmegis.blog.hu/api/trackback/id/tr4415517346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása